Glemmer du, hvad du har lært?
Kender du disse tanker? Du sidder i matematiktimerne og føler egentlig, at du er meget godt med? Og så – et halvt år efter – skal du løse en lignende opgave med netop det emne, du havde helt styr på. Og så er din viden pist væk fra hukommelsen.Du kan på ingen måde hente det frem fra din hukommelse.Du har ingen steder, du kan søge hjælp?Og med tiden begynder du måske at tænke…Jeg lærer det aldrig! Jeg kan ikke huske det, jeg lærer!
Sådan undgår du at glemme...
Vi husker meget bedre, når vi skriver noter i hånden. Du hjælper altså dig selv med at huske, når du på skrift gentager tal-eksempler, forklarende sætninger og måske tegner en lille skitse, der giver mening i dit hovede. Hvilket betyder, at du undgår at glemme matematikken.
Forklaringen er blandt andet, at vi aktiverer flere områder i vores hjerne, når vi skriver noter.
I hånden.
Altså med papir og blyant.
Håndskreven matematik-viden bidrager til at starte huske-processen. Den information, du har læst, hørt eller set, står stærkere, når du skriver det igen. Simpelthen fordi, du sender din viden forbi hjernen en gang til og tilmed genlæser, når du skriver.
Når vi noterer i hånden, sætter vi automatisk tempoet ned, fordi det tager længere tid at skrive med blyant. Det gode ved det er, at vores hjerne får mere tid til at lagre matematikken. Det betyder, at du øger muligheden for at forstå.
Vi bruger mange flere sanser (end blot at se og lytte), når vi skriver i hånden. Vores bevægelser i kroppen gør, at vi aktiverer flere hjerneceller. Og forskning har vist, at jo mere aktivitet i hjernen, des mere modtagelig er vi for læring.
Hvis vi tilmed laver en lille tegning eller skitse ved siden af vores noter, tager vi læringen fra det abstrakte til det visuelle. Og så “sætter matematikken sig bedre fast” i hukommelsen.
Den helt jordnære forklaring på, hvorfor vi husker bedre ved at skrive noter i hånden er, at du binder den lærte matematik fast til noget. I dette tilfælde papiret. Du gør matematikken til dit eget - noget du kan relatere til. Du henter det hjem til dig ved at tage egne noter…
Jo flere stier, du kan skabe ind til din hjerne, des bedre bliver din hukommelse.
➜ Overvej lige hvor let det er for dig at finde hen til din skole. Selvom du bruger den samme sti/rute/vej hver dag, så kender du sikkert også mange andre? Du bruger derfor ikke energi på, at finde vej, fordi din hjerne ved med sikkerhed, hvor skolen befinder sig.
Jo flere sanser, du kan aktivere, des mere hukommelses-dybde bliver der skabt.
➜ Tænk tilbage på en sjov/mærkelig/skør/akavet/vidunderlig episode, der skete på en ferie med dine forældre.
Får du billeder i hovedet nu?
Selvom du kun tænker på episoden netop nu, kan dine ferieminder stå tydeligt i din hukommelse. Det er fordi, der var mange sanser (dufte, lyde, synsindtryk, fornemmelser, krops-indtryk, farver, smage, temperaturer etc.) involveret i oplevelsen.
Vi husker altså bedre, når vi skriver noter i hånden. Når vi møder ny viden med nysgerrighed og på en måde, der vækker følelser i os, hjælper vi hukommelsen.
Hvad kan du gøre lige nu - og starte med i dag, som hjælper dig med at huske det, du lærer i matematik?
Kh Trine M. Lønfeldt, Stifter af MatematikBoost™
⇰ Tlf. 2324 8627 (bedst hverdage ml. kl. 10-12)
Jeg har over 20 års erfaring med børn og unge. Min baggrund er en læreruddannelse med linjefag i matematik. Jeg er certificeret coach fra Sofia Manning og Mindfulness Instruktør fra Sussanne Wexø. Jeg deler min viden og erfaring her på bloggen – og er desuden af og til gæsteunderviser på diverse uddannelsesinstitutioner.